Wednesday, 29 May 2013

keseratus dan tiga belas,


ayah bunda berantakan kencang - aku lompong.
berlari menjauh tinggalkan sarang

teman-teman mula berangkat terbang - aku bolong.
duduk sembunyi di sudut paling hujung

kekasih di depan mata hilang - aku lohong.
teriak pada bulan malam seorang

kata Audi,
tiap hati manusia itu
tuhan kosongkan seinci darinya
untuk nanti Dia duga
pengisiannya bagaimana rupa 

maka
ayah bunda, teman dan kekasih
jika kau juga pernah kosong, dikosongkan dan terkosong
di inci hati yang lompong, bolong dan lohong itu
kau bisa taruhkan apa sahaja
agar engkau tidak lagi lari meninggalkan
atau di sudut hujung duduk bersembunyi
atau pada bulan malam berteriakan seorang

namun jangan engkau lupa untuk bubuhkan sama
Dia, tuhanmu.

Friday, 24 May 2013

keseratus dan dua belas,

khusus untuk bakal students Econs, CFS IIUM.

baiklah, paling mudah aku akan kongsikan semua maklumat yang mampu dengan ayat yang paling ringkas. seperti semua maklum, students Econs akan tinggal di kampus Gombak yakni Mahallah Maryam. sisters akan menghuni blok A,B,C dan D. brothers pula E dan F.

kalau ground floor, katilnya double dacker. maka satu bilik, empat compartment, 8 orang. kalau bilik selain ground floor satu compartment sorang, maka empat orang sebilik. jangan risau, duduk 8 orang pun, keselesaannya tetap terjamin. bersyukur saja dengan apa yang ada :)

memandangkan semua students akan menjalani Taaruf Week atau dalam kata lain minggu orientasi di CFS Petaling Jaya paling tidak selama dua minggu, saya mencadangkan bagi students yang rumahnya berdekatan bawalah barang ke PJ tu untuk dua minggu sahaja. nanti pergi Gombak baru bawa semua barang. tapi bagi yang jauh tu tak mengapa, bawa saja semua keperluan. nanti nak gerak Gombak, bas akan disediakan. 

semasa Taaruf Week, semua students kena menduduki APT dan EPT. Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris. tak perlu tekanan jiwa. kalau tak ada basic Arabic, tak perlu lubangkan kertas soalan tu. cukup sekadar tulis nama, nombor matrik dan kuliyyah. tapi untuk English, cubalah sebaik mungkin kerana semua orang mempelajarinya sewala usia tadika. 

haa banyak tak banyak lah kesan APT dan EPT tu yakni mempengaruhi tempoh pengajian semasa cfs. kalau exempted dua dua subjek, alhamdulillah dapatlah tempoh cfs hanya setahun. atau pun , exit English dan Arabic level 2. Arabic ada dua level. kalau dapat level 1, exam final sem pertama nanti cubalah untuk exempted. nanti tak payah ambik level 2. kalau tak, macam aku ni naik laa level 2 bila tak exit sem 1 dulu. ada room mate aku dulu dia exempted Arabic tapi English level 4, maka dapatlah dua tahun. aku ni setahun setengah, Arabic level 1 dan English level 6.

macam ni lah, aku cadangkan korang jangan kabut pikir pasar tempoh pengajian cfs ni. yang penting APT EPT nanti korang buat betul betul. lepas tu, ada kuliyyah briefing dan korang akan dapat study plan. kat situ ada tulis kalau exit ke kalau level itu ke ini ke, subjek apa kena ambik sem pertama dan seterusnya.

di Maryam, students boleh bawa basikal, motorsikal. untuk motor, kena minta sticker daripada guard post untuk menghalalkan penggunaan kenderaan tersebut. agak jauh perjalanan dari mahallah ke kelas sebab kita ni kan menumpang kat main campus ni. selalu kita punya kelas di Institute of Education, Kuliyyah Engineering, Kuliiyah ICT *atas bukit*. perkhidmatan bas shuttle disediakan ulang alik dari mahallah ke kelas. bas paling awal jam 08.45 pagi.

untuk yang suka bersosial, korang boleh join FSCC, FRC, MRC, dan ECONSS. semua students Econs secara automatiknya ahli kelab ECONSS tapi kalau nak lagi best, jadilah subcommittee. macam aku, sem lepas aku Setiausaha Biro Welfare. haa ECONSS ada lima biro, education, welfare, business, sports dan information & publication. joinlaa, baru korang tak bosan selain hadap buku je. kalau suka bersukan, korang boleh labur bakat korang ke mana mana kelab sukan. kalau terpilih, boleh join Mustang yakni  team UIA.

dari segi pelajaran, kita kan disediakan study plan. maka, kenalah ikut jadual yang diberi. macam aku, first sem dulu kena ambik Arabic level 1, English level 6, Maths 1, Accounting 1. berat tak berat jugaklaa, tapi kelas language ni bahagia je. tak rugi pun belajar. oh, kalau kena repeat, kena masuk short sem. kalau tak lepas jugak, kena bawa subjek tu ke long sem seterusnya. macam aku tak ada repeat apape, cutilah tiga bulan. sem hari tu subjek aku Accounting 2, Statistics, Into to Business, Understanding Islam dan Arabic level 2. agak berat subject core yang banyak tapi rilek sajo. niat baik, nak belajar tu insyaAllah dipermudahkan.

oh, nanti Taaruf ada test tilawah dan fardhu ain jugak. kalau tak lepas fardhu ain, kena ambik kelas fardhu ain. maka bertambahlah contact hour. contact hour tu jumlah jam kelas dalam satu sem. credit hour pulak pemberat untuk setiap subjek dalam pengiraan cgpa nanti. ok, kalau tak lepas tilawah, kena ambik tilawah. kalau lepas tilawah, kena ambik Study Circle. Study Circle tu macam usrah lah kalau sesiapa yang pernah ada pengalaman kas sekolah dulu.

untuk beberapa ilmu extra ni yang secara terangnya tak berkaitan dengan Econs tapi, timbalah dengan ikhlas. banyak kebaikannya. itulah antara kelebihan UIA berbanding universiti lain.

selesai cfs, untuk degree nanti kita ditawarkan empat major iaitu Bachelor of Accounting, Bachelor of Business Admin, Bachelor of Economics dan Bachelor in Science of Islamic Finance. jangan kabut jangan risau, sepanjang cfs tu korang boleh fikir dan buat keputusan sebaik mungkin nak pilih degree apa nanti. nikmatilah kehidupan cfs dulu.

peraturan kat Gombak sama je pelaksanaannya seperti di PJ tapi mungkin tak ketat sangat. tapi hari Rabu sisters wajiblah bertudung putih. dress code, kena jaga sepanjang masa. paling senang, pakai je lah baju kurung atau jubah. kasut kena berlitup dan berwarna gelap.

ok, secara seriusnya aku dah tak tahu nak cerita apa lagi. sebarang permasalahan bolehlah rujuk kat group fesbuk ni. kalau nak tanya sendiri ke aku, boleh PM. 

syukran! 

Thursday, 23 May 2013

keseratus dan sebelas,

"aku harap suatu hari nanti kau berhenti membandingkan reaksi aku dengan engkau. kerana kita seperti syiling bermuka dua. sama, tapi tak serupa."

keseratus dan sepuluh,

bukan selamat hari jadi.

sebab dua puluh empat tahun dulu 
aku betul-betul harap kau tak pernah lahir
atau paling tidak, kau tidak lahir
untuk dia kau rosakkan tiap satunya

kemudian,
menjadi yang paling aku benci dan harus mati.

maka,
tak aku mahu kau berumur panjang
untuk dia kau singgah lagi 
dan terus-terusan kasihnya kau raih.

atau paling tidak,
jauh-jauhan dari dia kau kekal hidup 
dan tidak lagi kau jengah untuk apa-apa saja diacah.

matilah kau, si bangsat!

Wednesday, 22 May 2013

keseratus dan sembilan,

eh lamanya dah tak menulis kat sini. ok, memandangkan dah habis sem III 2012/2013 ni marilah kita membuat sesi penggulungan.

secara keseluruhan sem ni lagi meriah daripada sem lepas. kelas pun ok. bila mana persepsi pertama tumpas dengan kata-kata tak kenal maka tak cinta. terima kasih kepada kawan baru yang baru kita kenal hati budinya. Syafrina, rakan jenayah kelas Arab. dan Lina, si joyah group mate assignment Statistics yang akhirnya menjadi geng Business Plan. paling utama, terima kasih kepasa Sarah yang menjadi group mate untuk semua assignment *kecuali Statistics sebab tak sama kelas* tapi sayangnya sem depan dah tak sama kelas untuk semua subjek. siapa yang dapat group dengan Sarah bertuahlah. gunakan dia sebaik mungkin! haha.

teman-teman bilik yang sentiasa ramah mesra. ramas ramas mesra kadang-kadang pun ada jugak. haha. terima kasih Aisyah yang selalu bagi pinjam seterika dan menyediakan perkhidmatan printing di A 1.4. *oh terima kasih sabun Lux yang wangi tu kat toilet selalu cilok sikit*. terima kasih Athira yang selalu menghiburkan dengan dialek Kedah dia yang sangat sedap dan akhirnya berjaya belajar untuk menyusun jadual mandi dengan betul. *kami bakal merindui awok* 

untuk Welfare & Discipline Bureau, ECONSS. terima kasih untuk program yang bermanfaat. penat jugak jadi setiausaha pesen buat minit mesyuarat ikut suka hati. kahkah! terima kasih untuk semua ahli biro, terutama ketuanya, Daus yang banyak berkorban untuk semua program. Ms. Ahda penasihat, yang selalu memberi nasihat pun, terima kasih.

oh dan tidak lupa juga kepada semua lecturer, Mdm Manizah, Mdm Rahimah, Sir Razak, Ustaz Maulana, Ustaz Wan Shohor, Ustazah Adilah yang telah pun menumpahkan ilmu dengan jayanya sepanjang sem ni. jasamu dikenang!

untuk result sem ni tak tahu nak cakap apa. seminggu study week tak guna betul-betul pun. mengenangkan kembali carry marks yang ada, harap-harap resultnya nanti baik-baik saja :)

ok, ni cuti sebulan niat mulanya taknak balik rumah langsung. tapi abang cakap tak elok, masa orang tua ada lagi ni lah kita kena jenguk dorang. dan akhirnya, Jumaat ni bakal berangkat pulang ke kampung halaman untuk beberapa hari.

dan, yang paling penting cuti ni bakal dikorbankan untuk menjadi Taaruf Committee untuk intake 2013/2014 ni. maka berkampunglah di CFS IIUM, Petaling Jaya bermula 2 hingga 14 Jun. selamatlah mengerah keringat.